Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán:

Do Česka mě přivedla láska k houbám

17.8.17 François Thuille je charismatický Francouz, který prošel kuchyněmi celého světa – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku. Před rokem objevil krásy Šumavy, zamiloval si houbaření a rozhodl se tu zůstat – jako šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách. Jak hodnotí českou kuchyni a jak Čechy a jejich chutě?

Francouzská kuchyně si poslední roky získává i mezi Čechy čím dál více příznivců. Mezi návštěvníky Šumavy jsou už butik hotel i restaurace proslaveny tím, že zde delikatesy připravuje nefalšovaný Francouz François Thuille. Ten se narodil v Cognacu a původní profesí je řezník. I dnes si tak sám vyrábí skvělé paštiky, terinky, šunku, klobásky a nově také čerstvý kravský a kozí sýr.

Důvodem, proč se usadil právě na Šumavě, byla ale jeho vášeň pro procházky lesem a sběr hub. Nebespán si pak vybral pro styl jeho kuchyně, která hlásá návrat k původní francouzské venkovské kuchyni, kde se pracuje s kvalitními, čerstvými, a pokud možno regionálními surovinami.

“V pozorování české kuchyně znovu nacházím a oceňuji především využití zeleniny a luštěnin, které se tak trochu ztratily z každodenní francouzské kuchyně. Mám velmi rád čočku, fazole, kořenovou zeleninu, ať už upravenou samostatně, nebo připravenou spolu s masem, podávanou jednoduchým způsobem, nebo v polévkách. Velmi také oceňuji využívání produktů, které nabízí okolní šumavská příroda, především lesní plody a houby, které jsou v české kuchyni často zastoupeny,” říká François Thuille.

Češi se rádi scházejí kolem dobrého jídla v rodinném kruhu

Další věc, která ho fascinuje, je to, že Češi se rádi scházejí v rodinách okolo dobrého jídla a na jejich stole nikdy nechybí polévka. “Rodinné hodnoty jsou velmi silně ukotveny v každodenním místním životě. Češi, s nimiž se setkávám, jsou velmi příjemní a jsou to opravdoví Gurmáni. Obdivuji také místní výrobu cukrovinek, která má mnoho různých forem a detailů. Zjistil jsem, že hlavní součástí každodenního jídelníčku je maso, což je dané zdejším klimatem, zčásti možná i tím, že za dob totality bylo kvalitní maso nedostatkové zboží,” dodává François Thuille.

Kuchaři z celého světa míří do Francie, francouzští do celého světa

Známý francouzský kulinářský kritik a jeden ze zakladatelů slavného průvodce Michelin, Curnonský, kdysi řekl: “V kuchyni se nic nového nevymyslí, vše se jen přetváří a vyvíjí. Vývoj nadále pokračuje a kuchaři z celého světa pracují ve francouzských restauracích a francouzští kuchaři působí po celém světě.”

A je to pravda. Stejně je tomu i v případě Françoise – vařil v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku, kde strávil sedm let a dokonce si tam našel životní partnerku, která s ním nyní žije v Kašperských Horách. Před příchodem do České republiky měl na starosti velký gastronomický podnik zahrnující několik restaurací francouzského stylu v Šanghaji.

V Čechách se cítí dobře a rád by tady zůstal a vařil ještě alespoň několik let, aby posbíral další zkušenosti, jimiž může obohatit vývoj francouzské kuchyně. “Francouzští kuchaři v průběhu několika staletí své praxe hledali, tvořili, ale také mixovali to nejlepší z různých světových kuchyní. Dávali důraz na kvalitu surovin, využívání tradičních receptů a zároveň zaváděli nové kuchařské techniky. Tak se dostali k tomu, co dnes na francouzské kuchyni obdivujeme – k její rafinovanosti a hlavně rozmanitosti. Gastronomie je ve Francii skutečně uměním života a neoddělitelnou součástí francouzské kultury, která se takto rozšiřuje do celého světa, i na Šumavu,” uzavírá François Thuille.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.media – děkujeme.

Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán: Francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán:

Nejčtenější články

Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník
31.5.2012 | Nejen při luštění křížovek by se vám mohl hodit on-line slovník synonym, který je součástí portálu ABZ.cz. Na něm naleznete...
Vánoční akce na hradech a zámcích a dalších místech Vánoční akce na hradech a zámcích a dalších místech
25.11.2011 | Vánoce patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Staré tradice si připomínají nejen v muzeích a skanzenech, ale i na dalších...
Aromaterapeutická biokosmetika Saloos Aromaterapeutická biokosmetika Saloos
1.11.2017 | Také se vám zdají podzimní a chladné večery dlouhé a nudné? Zpříjemněte si čekání na nekrásnější svátky v roce,...

Poslední články

Radčina kuchařka bez lepku 2 Radčina kuchařka bez lepku 2
Včera | Další díl úspěšné Radčiny kuchařky bez lepku je na světě! Nová dávka bezkonkurenčních receptů, nové kulinářské...
Vánoční prohlídky na Hradě Kost Vánoční prohlídky na Hradě Kost
14.12.2017 | V období od 26. do 31. 12. 2017 máte možnost navštívit hrad Kost a nechat se unést jedinečnou atmosférou středověkých Vánoc....
Otevřete novou zimní sezónu celodenním Grand Openingem na Dolní Moravě Otevřete novou zimní sezónu celodenním Grand Openingem na Dolní Moravě
6.12.2017 | Koncerty, testováním zimních potřeb, dobrým jídlem a pitím, ale hlavně skvělým lyžováním odstartuje moderní horský resort...
Rezidence LiběchovČasopis Svět ženyČasopis KatkaHotel LANTERNAČeská asociace wellnessOrient spa