Kaki Persimon Bouquet

Vyzkoušejte netradiční recepty se sezónním ovocem

10.12.14 Kaki Persimon Bouquet je výborné ovoce, které je sladké, nemá semínka ani pecku, nemusí se loupat a snadno se krájí. Proto se skvěle hodí na svačinu do školy nebo do práce, ale i pro další použití v kuchyni. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“, sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii a vychutnat si ho můžete jen v období od podzimu do Vánoc. Proto neváhejte a vyzkoušejte ještě letos co nejvíce receptů. S kaki Persimon Bouquet lze sestavit celé menu.

Začít můžete dýňovou polévkou s kaki Persimon Bouquet. Ta se připravuje podobně jako klasický dýňový krém. Dýni je třeba oloupat, odstranit semínka a dužinu nakrájet na větší kostky. Cibulku nakrájejte na drobno a dozlatova osmahněte na olivovém oleji. Přidejte kostky dýně, lehce orestujte a zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, přidejte na kostičky nakrájené a oloupané kaki Persimon Bouquet a vařte dalších 10 minut. Když je dýně úplně změklá, polévku rozmixujte a dochuťte pepřem, solí, muškátovým oříškem a sladkou smetanou. Vše dejte zpět na mírný oheň a 2 minuty povařte. Polévku podávejte se lžičkou smetany a čerstvými bylinkami.

Hlavním chodem pak může být krůtí kari s kaki Persimon Bouquet. To obzvlášť na podzim krásně zahřeje. Na recept si nachystejte:

  • 500 g krůtího masa
  • 2 lžičky kari koření
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 2 ks kaki Persimon Bouquet
  • 100 g strouhaného zázvoru
  • 200 ml smetany
  • 200 ml vývaru
  • rýže basmati
  • sůl

Příprava je velice jednoduchá. Stačí na oleji osmahnout pokrájenou cibulku, po pěti minutách přidejte rozmixované Kaki s druhou cibulkou, kari a zázvorem. Přidejte maso, které jste si osmažili na vedlejší pánvi, kmín, smetanu a vývar. Přiklopené vařte asi půl hodiny a podávejte s rýží.

Po hlavním jídle už zbývá prostor jen na dezert. Na kaki Persimon dort budete potřebovat:

Korpus:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček kypřícího prášku

Krém:

  • 140 g másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 0,5 l mléka
  • 200 g měkkého másla
  • 180 g cukru moučka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2 zralé kaki Persimon Bouquet
  • 1 tabulka čokolády na vaření

Začněte vyšleháním vejcí s cukrem. Poté přidejte mouku s kypřícím práškem, olej a mléko. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 25 min při 180°C. V menším hrnci si rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání restujte asi 3 minuty. Do hotové jíšky po trochách přidávejte mléko a za stálého míchání vařte 10 minut na mírném ohni. Do zchladlého základu přidejte zbytek másla s cukrem a vyšlehejte v hladký krém. Na upečený korpus natřete část krému, pokladete na kolečka nakrájeným kaki Persimon Bouquet a potřete zbylým krémem. Navrch nastrouhejte čokoládu a dort nechejte ztuhnout v ledničce. Hotový dort podávejte ideálně s kávou nebo s pečeným čajem s kaki Persimon Bouquet. Ten si můžete připravit předem. Potřebovat budete:

  • 1 kg kaki Persimon Bouquet
  • 1 kg dalšího ovoce (jablka, hrušky, pomeranč, ananas apod.)
  • 500-750 g krystalového cukru
  • koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1-2 omyté citrony
  • rum (dle chuti, není nutný)

Očištěné ovoce odpeckujte a nakrájejte na drobné kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Ovoce s citronovou šťávou vložte do hlubšího plechu, zasypte cukrem a přidejte oblíbené koření. Promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi půl hodiny při 170°C, občas můžete promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmíchejte rum. Hotovou směs nalijte do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položte je víčkem dolů a nechte vychladnout. Samotný čaj pak připravíte ze 3-4 lžiček ovocné směsi a horké vody. Čaj je výborný horký i studený.

K čaji se perfektně hodí i sladký chlebíček s kaki Persimon Bouquet. Na jeho výrobu si připravte:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 3 zralé kaki Persimon Bouquet
  • 125 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

Nejprve si oloupejte a nakrájejte na kostičky 2 kaki Persimon Bouquet a spolu s 50 g cukru je 10 minut pozvolna poduste v hrnci pod pokličkou, občas promíchejte. Směs dejte stranou a nechejte zchladnout. Předehřejte si troubu na 170°C, vymažte formu a vysypte ji hrubou moukou. Změklé máslo vyšlehejte se 150 g cukru a postupně přidávejte vejce. Mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, mletými mandlemi a Kaki směsí vmíchejte do vyšlehaného másla. Nakonec těsto nalijte do připravené formy, ozdobte nakrájenými plátky KAKI a dejte péct na 40 minut.

Kaki Persimon Bouquet obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a únavě. Důvodů pro zařazení do jídelníčku je tedy hned několik. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 10 – 18 Kč za kus.

Fotografie poskytla Dagmar Kutilová, Mediální servis cammino..., děkujeme.

Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet

Nejčtenější články

Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník
31.5.2012 | Nejen při luštění křížovek by se vám mohl hodit on-line slovník synonym, který je součástí portálu ABZ.cz. Na něm naleznete...
Osvěžující letní drinky z vína a vody Osvěžující letní drinky z vína a vody
4.7.2011 | Voda patří k vínu nejen při stolování. Využít ji můžete také při přípravě letních drinků. Z růžových vín (jako...
AQUAPALACE Praha AQUAPALACE Praha
11.6.2018 | Ve spolupráci s on-line magazínem WellnessNoviny.cz jsme pro vás připravili soutěž o vstupenky do AQUAPALACE Praha. Přemýšlíte,...

Poslední články

Cestu za komfortem poznáte na FOR ARCH 2018 Cestu za komfortem poznáte na FOR ARCH 2018
12.7.2018 | Pod heslem Cesta za komfortem se bude ubírat jeden z tematických dnů mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2018. Co všechno...
NOVINKA - Bio chia olej NOVINKA - Bio chia olej
30.6.2018 | Mezi skvostné oleje lisované za studena od firmy Saloos přibývá novinka v podobě Bio Chia oleje. Každý zná blahodárné účinky...
Manuál pro milovníka kávy Manuál pro milovníka kávy
23.6.2018 | Uvařit si skutečně dobrou kávu není jen tak. O tom byste asi každý mohl něco vyprávět… A přitom je to možné i bez drahého...
Rezidence LiběchovČasopis Svět ženyČasopis KatkaHotel LANTERNAČeská asociace wellnessOrient spa