Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

dobroty, které zahřejí

13.11.16 „Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.media – děkujeme.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvorZázvorový sirup a kandovaný zázvorZázvorový sirup a kandovaný zázvor

Nejčtenější články

Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník
31.5.2012 | Nejen při luštění křížovek by se vám mohl hodit on-line slovník synonym, který je součástí portálu ABZ.cz. Na něm naleznete...
Den otevřených dveří sklárny Moser Den otevřených dveří sklárny Moser
30.5.2017 | Nahlédněte více do zákulisí sklárny. Jak se provádí ceremoniál roztančení obřích číší? Jak se zlatem a barvami malují...
Chateau HOSTAČOV Chateau HOSTAČOV
22.8.2018 | Ve spolupráci s on-line magazínem WellnessNoviny.cz jsme pro vás připravili soutěž, která vás tentokrát zve do unikátního...

Poslední články

Přijďte se inspirovat na veletrh FOR INTERIOR Přijďte se inspirovat na veletrh FOR INTERIOR
7.9.2018 | Největší podzimní veletrh nábytku, interiérů a bytových doplňků v rámci jubilejního 10. ročníku přivítá několik...
100 let elegance v obchodním centru Atrium Flora 100 let elegance v obchodním centru Atrium Flora
7.9.2018 | V Atriu Flora proběhne 26. září 2018 netradičně pojatá událost u příležitosti stého výročí založení Československa,...
Zrekonstruovaná kaple získala zpět svoji původní barvu Zrekonstruovaná kaple získala zpět svoji původní barvu
6.9.2018 | Kompletní rekonstrukci má čerstvě za sebou Kaple Nejsvětějšího srdce Páně v Češnovicích, místní části obce Pištín...
Rezidence LiběchovČasopis Svět ženyČasopis KatkaHotel LANTERNAČeská asociace wellnessOrient spa