Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

dobroty, které zahřejí

13.11.16 „Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová.

Fotografie zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.media – děkujeme.

Zázvorový sirup a kandovaný zázvorZázvorový sirup a kandovaný zázvorZázvorový sirup a kandovaný zázvor

Nejčtenější články

Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník Hledáte správné synonymum? Využijte online slovník
31.5.2012 | Nejen při luštění křížovek by se vám mohl hodit on-line slovník synonym, který je součástí portálu ABZ.cz. Na něm naleznete...
Jarní menu Jarní menu
1.4.2013 | Za kulatými okny se třpytí vlnky řeky kopírující lesk vypulírovaných bot číšníků připravených servírovat dobroty....
Hotel International****, Velká Lomnice, Slovensko Hotel International****, Velká Lomnice, Slovensko
25.3.2019 | Ve spolupráci s on-line magazínem WellnessNoviny.cz jsme pro vás připravili soutěž, která vás tentokrát zve do jedinečného...

Poslední články

Hotel International****, Velká Lomnice, Slovensko Hotel International****, Velká Lomnice, Slovensko
25.3.2019 | Ve spolupráci s on-line magazínem WellnessNoviny.cz jsme pro vás připravili soutěž, která vás tentokrát zve do jedinečného...
Otevření zámku v Novém Městě nad Metují Otevření zámku v Novém Městě nad Metují
22.3.2019 | Zámek otevře své brány v nové turistické sezóně poprvé v sobotu 6. dubna 2019. V dubnu bude otevřeno pro veřejnost vždy...
Pobytový balíček \"Jaro na zámku\" Pobytový balíček "Jaro na zámku"
17.3.2019 | Víceúčelový areál *** HOTEL zámek BERCHTOLD se nachází nedaleko Prahy v obci Kunice – Vidovice, v malebném Ladově kraji,...
Rezidence LiběchovČasopis Svět ženyČasopis KatkaHotel LANTERNAČeská asociace wellnessOrient spa